EXPO 29/09/18 - 20/10/18
ANDRIES DE MAREZ OYENS

Vanaf zaterdag 29 september 2018 is een nieuwe expositie van Andries de Marez Oyens in artKitchen gallery te bezoeken. De expositie bestaat uit verschillende installaties, waaronder drie nieuwe werken die kunstenaar dit jaar heeft gemaakt.

Eén van de nieuwe installaties is Bla Bla, een video-installatie dat uit vijf monitoren bestaat. Op elk scherm is het gezicht van een andere man te zien (waaronder de kunstenaar zelf). De vijf portretten veranderen van talking heads – bla bla – in een indringende choreografie met hallucinerend effect.


In artKitchen toont De Marez Oyens nog twee van zijn nieuwste werken. 
In For Your Protection Desinfected komen twee actuele thema's terug in één installatie. De methode hoe de Chinese overheid het gedrag van burgers monitort met maatschappelijke consequenties tot gevolg, wordt in dit werk gecombineerd met de huidige discussie over killer robots. De kijker staat oog in oog met een killer robot die draait op Oubliette® (a social cleansing software: efficient elimination of the unwanted).

Een andere video-installatie die De Marez Oyens dit jaar heeft gemaakt is I am. Dit kunstwerk bestaat alleen door bekeken te worden. Als het niet bekeken wordt, zal het kunstwerk langzaam verdwijnen. Slechts een blank canvas blijft over. Wat is een kunstwerk wat nooit gezien wordt? Een boek dat nooit gelezen wordt? Of muziek die nooit gehoord wordt?

Over de kunstenaar

Andries de Marez Oyens heeft een fascinatie voor zintuigen: hoe ze werken, hoe ze illusies creëren voor het brein en hoe zintuigen aangepast en gemanipuleerd kunnen worden. Wat maakt bijvoorbeeld een afbeelding - dat slechts opgebouwd uit pixels is - zo krachtig dat het zulke heftige emoties kan oproepen?

De Marez Oyens is als elektronisch ingenieur afgestudeerd aan de HTS Amsterdam. Naast zijn kunstenaarschap werkt hij als hoofd programmering en technologische ontwikkeling en als muziekcomponist bij Yens & Yens.

Back