Hugo Kaagman verfraait afvalbakken in de Pijp

Graffiti-kunstenaar Hugo Kaagman heeft twee afvalbakken aan het Sweelinckpleintje in De Pijp met zijn spuitbussen onder handen genomen. Wat eerst grauwe stalen constructies waren, zijn nu twee opvallende en sierlijke straatobjecten geworden.


De kunstwerken van Kaagman zijn aangebracht in het kader van het project 'De Schone Pijp', waarbij de overlast van straatvuil moet worden aangepakt. Doordat de afvalbakken nu zo opvallend zijn, kan de gebruiker niet meer om de bakken heen.


Kaagman omschrijft het Sweelinckpleintje als een beetje Afrika in de Pijp, omdat de afvalbakken dezelfde functie hebben als een waterput in Afrika, namelijk die als ontmoetingsplek.


NU IN DE GALERIE

Jan Roeland: schilderijen, tekeningen en zeefdrukken

Rol II, Jan Roeland. Olieverf, 1969, 120 x 60 cm.

In artKitchen zijn momenteel een aantal bijzondere werken te zien van de vorig jaar overleden kunstenaar Jan Roeland.

Met olieverf op het doek versimpelde Jan Roeland (1935-2016) de vormen van alledaagse objecten als hamers en tafels zodat er een spanning tussen abstractie en figuratie ontstaat. Naast schilderijen hangen in artKitchen ook enkele tekeningen en zeefdrukken.

 

Jan Roeland won in 1998 de Sandberg Prijs en zijn werk is onder andere opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam, het Van Abbemuseum en het Stedelijk Museum Schiedam.

 

Een overzicht van alle werken van Jan Roeland bij artKitchen kunt u hier vinden.
NIEUW IN ARTKITCHEN

Lady Sculpture van Joost van den Toorn

Joost van den Toorn - Lady Sculpture

Lady Sculpture van de beeldhouwer Joost van den Toorn (1954) is nu verkrijgbaar bij artKitchen.

Van den Toorn gebruikt regelmatig gevonden of gekochte voorwerpen in zijn werk. Hij veranderde de borstjes van dit op een rommelmarkt aangeschafte pin-upbeeldje in fallussen en goot het beeldje in brons. 'De pin-up is een mannelijke uitvinding. Door de fallussen werd het een koekje van eigen deeg en weet niemand er meer raad mee.' De kunstenaar plaatst hiermee ook een kritische noot bij de waarde die seksualiteit tegenwoordig lijkt te hebben voor onze identiteit.

Deze multiple in porselein is in opdracht van het Kröller-Müller Museum gemaakt in een oplage van 50. Het beeldje is hier te bestellen voor € 250,-.


SuperArtMarket tot 7 januari in artKitchen
Bert TeunissenUit 'Slow Happiness' door Bert Teunissen
Nu het einde van het jaar weer in het zicht is, wordt traditiegetrouw Art Kitchen Gallery omgebouwd tot SuperArtMarket, de enige supermarkt die kunst onder de categorie levensmiddelen schaart. Vanaf 9 december tot 7 januari kunt u hier terecht als u op zoek bent naar een origineel kerstcadeau.

In de SuperArtMarket is werk te vinden van onder andere Janine Schimkat, Yoko Ono, Bert Teunissen, The Idiots, Cedric Laquize, Uli, Silvia Steiiger, Narita Tadaaki en Pet van de Luijtgaarden.

Read more

Art Kitchen op WIELS Art Book Fair

Van 9 t/m 11 september zal ArtKitchen deelnemen aan de WIELS Art Book Fair 2016 in Brussel. Op de beurs bieden kunstenaars, galleries, uitgevers en verzamelaars hun artistieke drukwerk aan in het Centrum voor Hedendaagse Kunst WIELS.

ArtKitchen zal enkele specials van haar eigen editions presenteren in Brussel. Daarnaast wordt er extra aandacht besteed aan de thema's seks en underground. ArtKitchen heeft een grote collectie underground erotische magazines opgebouwd die uitgebracht zijn van 1954 tot heden. Het medium leent zich bij uitstek om de veranderende seksuele moraal weer te geven.


Bezoekinformatie 

WIELS Art Book Fair 2016
WIELS, Centrum voor Hedendaagse Kunst
Van Volxemlaan 354, 1190 Brussel

Toegang is gratis

Vrijdag 9 september: 18:00 - 21:00 uur
Zaterdag 10 september: 11:00 - 18:00 uur
Zondag 11 september: 11:00 -18:00 uur

zie ook: http://www.wiels.org/nl/events/885/WIELS-ART-BOOK-FAIR-2016


Augustus: zomerstop en expo rondom Gay Pride

artKitchen gallery is van woensdag 3 augustus t/m woensdag 24 augustus alleen geopend op afspraak. Via info@artkitchen.nl kunt u een afspraak maken.


Gelijktijdig is in de galerie een thema-expositie te bezoeken die aansluit bij de EuroPride 2016, de internationale versie van de Gay Pride die momenteel in Amsterdam gehouden wordt. In artKitchen hangen tijdens dit evenement werken van onder meer Matthias Hermann en Robert Jasper Grootveld.


Vanaf 25 augustus kunt u weer onaangekondigd binnen komen wandelen. Tot die tijd wensen wij u alvast een ontspannen en een zo zonnig mogelijke zomer toe!


Hommage Ben Patterson
Ben Patterson

Op 25 juni is Ben Patterson op 82-jarige leeftijd overleden. In ArtKitchen werd zaterdag 16 juli samen met Galerie A een hommage aan Patterson gehouden.


Ben Patterson nam onder meer deel aan het historische Fluxus festival in Wiesbaden in september 1962. In 2003 deed hij mee aan het Centraal Fluxus Festival in Utrecht.


Patterson was een belangrijk vertegenwoordiger van de Fluxus-beweging. Hoewel hij wereldwijd bekendheid heeft verworven, is Patterson in Nederland pas de laatste jaren bekend geworden door de Fluxus revival. De Fluxus-beweging heeft de laatste jaren onder de kunststudenten meer waardering gekregen.


In december 2012 was Patterson gast van de CultClub. Een foto van zijn Lick Piece met blote dame verscheen over twee pagina’s in de Volkskrant.

Read more

Stencil King naar Aarschot
Read more