Willem Cornelius de Ridder is binnenkort jarig!

WILLEM DE RIDDER 80


Willem Cornelius de Ridder is binnenkort jarig! Bijna tachtig jaar geleden, op 14 oktober 1939, werd hij in ’s Hertogenbosch geboren. Op maandag 14 oktober 2019 viert hij zijn tachtigste verjaardag met een overzichtsvoorstelling in de Willem Twee toonzaal in ’s Hertogenbosch.

Wie kent Willem de Ridder nu niet? Van langer geleden kent men hem van de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s Hertogenbosch of van zijn spraakmakende Papieren Konstellatie. Of misschien heb je ooit gelezen dat Fluxus voorman George Maciunas hem in de zestiger jaren benoemde tot voorzitter van de Noord-Europese Fluxus afdeling.

Anders zou je Willem de Ridder ook kunnen kennen als radiomaker, verhalenverteller en/of tijdschriftenmaker. Of bijvoorbeeld als oprichter en naamgever van Paradiso in Amsterdam.

In ieder geval staat Willem de Ridder bekend als één van meest invloedrijke kunstenaars uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Tegenwoordig vallen er vaak woorden als multidisciplinair, conceptueel of gesamtkunst: allemaal etiketten die zonder twijfel meteen op het rijke oeuvre van de Ridder geplakt kunnen worden. Zo initieerde en organiseerde hij vrijwel tegelijkertijd Sad Movies (film), The Association for Scientific Research in New Methods of Recreation (kunst en wetenschap), Radio Cadillac (radio), The Mood Engineering Society (muziek), Finger (tijdschrift), Fanatic (pamflet), Talkradio (radio) en Free Art Happenings (theater). In 2018 verscheen het boek The adventures of Willem de Ridder, een uitgave van DeCultclub/ArtKitchen, waarin al deze ondernemingen en talloze andere uitgebreid zijn gedocumenteerd.

Het is vrijwel onmogelijk om een opsomming te maken van alle mensen met wie Willem de Ridder door al die jaren heen heeft samengewerkt. Maar op 14 OKTOBER …….ALLEMACHTIG PRACHTIG TACHTIG JAAR …….DE AVONTUREN VAN WILLEM DE RIDDER zullen er de nodige kunstenmakers passeren of zich alsnog willen aansluiten bij de Ridders kunstige instant rariteitenkabinet.

Back