Andries de Marez Oyens en Chris Heijens: Digital Desserts
Chris Heijens en Andries de Marez Oyens gebruiken beiden technologie als uitgangspunt voor hun installaties. Om alvast een voorproefje te geven, hebben we twee kunstwerken uitgelicht.
Happy Life, Andries de Marez Oyens
Happy Life is een aanklacht tegen de farmaceutische industrie. Inmiddels slikt in de Verenigde Staten tien procent van de jongeren onder de achttien psychofarmaca. De jeugd loopt al vroeg aan de leiband van de farmaceutische industrie. Happy life is een audio-installatie die psycho-farmaceutische merknamen uit de monden van baby's laat komen, waardoor zowel afschuw als vertedering wordt opgeroepen.
Led Tetradedron, Chris Heijens
De Led Tetrahedron is een installatie dat de complexe bewegingen, invloeden en interacties tussen atomen probeert te visualiseren met led modules. Heijens kwam tot het kunstwerk bij de constatering dat elk object (zowel dood als levend) op een of andere manier een connectie heeft met elk ander object daar omheen. Daardoor is er geen echte grens van een entiteit aan te wijzen, maar bestaat er alleen een voortdurende dans van materie en energie met het object en de ruimte daar omheen.
4 DREAMING, Andries de Marez Oyens/Sergio Ulhõa/ Chris Heijens/ Mirella Misi, SLASH ARTTECH LAB

4 DREAMING is een interactieve video-installatie waarin real time gegenereerde open GL objecten, abstracte bewegende beelden en de architecturale omgeving samenkomen. Zo wordt er een universum gecreëerd die gebaseerd is op drie simpele regels: het is gewichtloos, het overstijgt de grenzen van de waarneming van de huid en het inspireert om te dromen. 

Interactie ontstaat doordat de bezoeker geprojecteerd wordt op het scherm door een camera. Deze wordt hierdoor onderdeel van de compositie in plaats van enkel een observant. Door deze integratie staat het publiek dichterbij het subjective universum van het kunstwerk.

Over de kunstenaars
Chris Heijens
Chris Heijens
Chris Heijens is een ontwerper en programmeur die vooral geïnteresseerd is in kunstmatige intelligentie, robotics en interfaces die interactie tussen kunst, publiek en technologie bewerkstelligen.
Van jongs af aan is Heijens gefascineerd door gereedschappen, objecten en materialen om hun inherente eigenschappen in ontwerp en bouw. Tegenwoordig maakt hij gebruik van 3d virtual design software om objecten te ontwerpen voor de echte wereld, maar hij voorziet voor de toekomst dat deze ontwerpen alleen voor de virtuele wereld zullen zijn, zodat design niet gebonden is aan restricties zoals de zwaartekracht of verval.
Heijens werkt als musicus, componist, sound designer, sonologist, software en hardware designer bij Yens & Yens.

Andries de Marez
Andries de Marez
Andries de Marez Oyens is altijd al geïnteresseerd geweest in de zintuigen: hoe ze werken, hoe ze voor het brein illusies kunnen creëren en hoe deze aangepast en gemanipuleerd kunnen worden. Wat maakt bijvoorbeeld een afbeelding dat slechts opgebouwd uit pixels is zo krachtig dat het zulke heftige emoties kan oproepen?
De Marez Oyens is als elektronisch ingenieur afgestudeerd aan de HTS Amsterdam. Als hoofd programmering en technologische ontwikkeling en als muziekcomponist werkt ook De Marez Oyens bij Yens & Yens.

Back